

"In een sector die empathie als brandstof heeft, kan verzakelijking niet het hoogste doel zijn."
De bewoner centraal
Persoonsvolgende zorg
Vraaggestuurde zorg brengt voor zorgvragers en zorgverleners zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Gezonde concurrentie en kostenefficiëntie zijn tot op zekere hoogte wenselijk, maar mogen er niet toe leiden dat we de persoonlijke band met de zorgvrager wegcijferen. Daarom spreken we liever niet over cliënten. Het reduceert zorgvragers tot hun economische waarde en zorg tot een verhandelbaar product. In een sector die empathie als brandstof heeft, kan verzakelijking niet het hoogste doel zijn. We gaan voluit voor sociaal ondernemerschap waarbij het menselijke aspect boven het zakelijke staat en koesteren de persoonlijke band tussen bewoners en medewerkers als hoeksteen van onze werking.

"We geven vorm aan een toekomst waarin dit niet meer benadrukt hoeft te worden."
Vermaatschappelijking
Ook buiten gewoon buitengewoon
Onze bewoners moeten ook buiten onze muren kunnen zijn wie ze zijn. Daarom geven we mee vorm aan een toekomst waarin dit niet meer benadrukt hoeft te worden. We laten bewoners en deelnemers genieten van alle dingen die het leven kleur geven: een terrasje, een dansje, een wandeling. We brengen hen naar buiten en halen de samenleving naar binnen. Scholen, verenigingen en organisaties laten we graag kennismaken met onze werking.

"Een waaier aan expertise onder hetzelfde dak laat ons toe de zorgvraag te benaderen vanuit verschillende invalshoeken, met een multidisciplinaire aanpak."
De zorgnood
Ook complexere zorgvragen verdienen een antwoord
Hemelbestormende privé-initiatieven veroveren een plaats in het zorglandschap als alternatief voor de grote zorgcentra. Het zet gevestigde waarden als onze voorziening ertoe aan om het eigen aanbod kritisch te evalueren en te bewijzen dat grootschaligheid zorg op maat niet in de weg staat, maar net mogelijk maakt. Een waaier aan expertise onder hetzelfde dak laat ons toe de zorgvraag te benaderen vanuit verschillende invalshoeken, met een multidisciplinaire aanpak. Waar kleinschalige projecten doorgaans mikken op zorgvragers met een relatief hoge zelfredzaamheid, bieden wij ook een antwoord op complexere zorgvragen. Daarom zetten we bijvoorbeeld sterk in op een gespecialiseerd aanbod voor mensen met gedrags- en emotionele stoornissen.

"We streven naar een open en aangepaste communicatie met onze bewoners, in een taal die maximale interactie mogelijk maakt."
Open communicatie
Maximale interactie
Net zoals in deze visietekst, hebben we het vaak óver mensen met een beperking, terwijl we vooral mét hen moeten spreken. We streven naar een open en aangepaste communicatie met onze bewoners, in een taal die maximale interactie mogelijk maakt. We vragen van medewerkers het inlevings- en doorzettingsvermogen om gedrag te lezen. Zo kunnen ook bewoners zonder verbale vaardigheden uiting geven aan hun voorkeuren en interesses, hoe basaal die ook mogen zijn. Het is de vlotte wisselwerking tussen bewoners, hun omgeving en het zorgteam die zorg op maat mogelijk maakt. Alleen met open communicatie komen we tot het meest persoonlijke zorgplan.

"We stellen alles in het werk om de persoonlijke levenssfeer van onze bewoners te beschermen, ook als dat door de hoge zorgnood op het eerste gezicht niet mogelijk is."
Privacy
Samen wonen
We laten bewust ruimte tussen samen en wonen. Elke bewoner maakt deel uit van een leefgroep, maar heeft ook recht op intimiteit en privacy. Bewoners die daartoe in staat zijn, moeten zich kunnen afzonderen van de groep als ze daar nood in hebben. We stellen alles in het werk om de persoonlijke levenssfeer van onze bewoners te beschermen, ook als dat door de hoge zorgnood op het eerste gezicht niet mogelijk is.

"OZC Sint-Vincentius stelt hoge eisen aan haar personeel, maar draagt ook zorg voor zij die zorg dragen."
Werkbaar werk
Zorg dragen voor zorgdragers
Een job in de zorgsector vraagt veel van lichaam en geest. OZC Sint-Vincentius stelt hoge eisen aan haar personeel, maar draagt ook zorg voor zij die zorg dragen. Waar mogelijk willen we de fysieke en mentale belasting van onze medewerkers verlichten. Een gezond evenwicht tussen werk en gezin, professionele ondersteuning door leidinggevenden en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling staan daarbij centraal.

"Zorg dragen voor mensen betekent ook zorg dragen voor onze gemeenschappelijke toekomst."
Duurzame zorg
Zorgen voor morgen
Je gaat pas echt sociaal ondernemen als je ook maatschappelijk verantwoord onderneemt, want zorg dragen voor onze bewoners betekent ook zorg dragen voor onze gemeenschappelijke toekomst. We zijn ons ervan bewust dat de zorgsector en onze voorziening in het bijzonder op dat vlak nog grote stappen te zetten heeft. Een verouderd patrimonium is de keerzijde van onze schat aan ervaring. Elke nieuwe investering in infrastructuur en accommodatie moet maximaal bijdragen tot een efficiëntere en duurzamere werking van onze voorziening.
Missie
Een beperking is een mogelijkheid
Een beperking is niet meer dan de begrenzing van een mogelijkheid. Vanuit die overtuiging voorziet Ondersteunings- en Zorgcentrum Sint-Vincentius in aangepaste begeleiding voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. We bieden zorg waar nodig, maar ondersteunen en versterken zelfstandigheid waar mogelijk. Eigenwaarde en welbevinden staan daarbij altijd centraal. We werken vanuit een christelijke visie, gedreven door naastenliefde en met respect voor alle levensbeschouwingen.
Visie
Jobs
Stages
Dit onderdeel is nog in ontwikkeling. Kom later eens terug om het te bekijken.
Contacten

1957
Het MPI van Viane
De verlaten kostschool heeft nood aan een nieuwe functie en op 1 mei 1957 ziet het Medisch-Pedagogisch Instituut van Viane het levenslicht. Gedreven door de menslievende overtuiging van moeder Christophora en dokter Haegeman legt het klooster zich voor het eerst toe op gehandicaptenzorg, aanvankelijk enkel voor meisjes met een matige tot diepe verstandelijke beperking. Twee jaar na de oprichting telt het MPI al meer dan honderd bewoners. Het meisje dat op 10 april 1957 als eerste aankomt, voelt zich hier vandaag nog altijd thuis.

1987
Multum facit qui multum diligit
Wie veel liefheeft, doet veel. In 1968 komt de ondernemende moeder Damiana aan het hoofd van de zustergemeenschap en het MPI, dat tot dan toe voornamelijk op eigen middelen had gedraaid. “Zuster directrice” klopt aan bij het ministerie om personeelssubsidies te bekomen, de eerste orthopedagogen komen in dienst en het ene bouwproject volgt het andere op. Naar analogie met de opgang van het gemengd onderwijs, krijgt het instituut in de jaren tachtig de toelating om ook jongens op te nemen. Op 1 mei 1987 vormt de opening van een toonaangevend therapeutisch zwembad de kroon op het werk en het voorlopige hoogtepunt van dertig jaar MPI.

1993
Een nieuwe thuis in Deftinge
In 1992 is de maximale opnamecapaciteit van 186 bewoners bereikt. Om de bewoners beter te spreiden, opent een jaar later een tweede vestiging in Deftinge met twee extra leefgroepen. Het is een nieuwe mijlpaal in de vijfentwintig jaar onder moeder Damiana, die in 1998 na dertig jaar de fakkel doorgeeft aan de eerste lekendirecteur. Meneer Meersman neemt de voorziening als een goede huisvader onder zijn hoede.

2006
Een moderniseringsgolf
Aan het begin van het nieuwe millennium wordt het MPI geconfronteerd met een verouderd patrimonium. Om het wooncomfort beter te laten aansluiten bij de moderne standaarden, besluit de raad van bestuur in 2006 tot een ingrijpend nieuwbouwproject. In de tien jaar die daarop volgen, moeten grote delen van de siertuin gestaag wijken voor ruimere leefgroepen. In 2016 wordt de laatste fase van het nieuwbouwproject officieel ingehuldigd.

2015
Van MPI naar OZC
In het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw maakt de zachte sector in Vlaanderen belangrijke omwentelingen door onder de noemer ‘zorgvernieuwing’. In de gehandicaptenzorg verschuift de opvoedkundige insteek naar de achtergrond ten voordele van een klemtoon op maximale zelfstandigheid. Met een nieuwe directie en een nieuwe naam gaat ook het MPI een nieuwe richting uit. Zestig jaar na de oprichting wordt het Medisch-Pedagogisch Instituut een Ondersteunings- en Zorgcentrum. Een nieuw logo zet de verandering kracht bij.

2020
Quo vadis na COVID?
Een naar moderne maatstaven ongeziene pandemie walst over de zorgsector en stelt het OZC en alle betrokkenen zwaar op de proef. Personeel, familie en sympathisanten zetten alles op alles om het zorgcentrum ongeschonden door de crisis te loodsen. Het voetstuk van Sint-Vincentius kraakt, maar barst niet. Na drie jaar onder hoogspanning is er slechts even tijd om te bekomen, want in november 2023 schrijven we met de opening van de nieuwe GES-groepen het eerste hoofdstuk van een veelbelovend vervolg vol nieuwe uitdagingen …
Historiek
Naastenliefde. Het woord heeft vandaag misschien een wat stoffige bijklank, maar het is de brandstof waarop onze voorziening al meer dan een halve eeuw draait. Het was ook de drijfveer van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo uit Deftinge, die de basis legden voor het zorg- en ondersteuningscentrum dat we vandaag zijn. Wat begon als een internaat voor meisjes met een verstandelijke beperking, groeide uit tot een gevestigde waarde in het zorglandschap en een thuis voor meer dan 180 bewoners …

054 58 83 58
054 58 83 58
Op het algemene nummer 054 58 83 58 kun je ons bereiken met al je vragen.
Stel je je vraag liever per mail? Dat kan via info@ozc-sintvincentius.be.

18 leefgroepen
De achttien leefgroepen zijn letterlijk en figuurlijk de bloemen in ons zorglandschap. We zouden net zo goed kunnen spreken van achttien zorgfamilies, met elk hun eigen karakter en levensritme. Zo is er ongetwijfeld ook een leefgroep te vinden die aan jouw zorgvraag beantwoordt.
18

250 medewerkers
Meer dan 250 medewerkers geven elke dag het beste van zichzelf om het onze bewoners naar hun zin te maken.
250

180 bewoners
Meer dan 180 bewoners vonden een thuis in een van onze leefgroepen.
180
.jpeg)
2 locaties
Je vindt ons in Viane (Geraardsbergen) en in Deftinge (Lierde).
2
.jpeg)
Nummer 543
Dit makkelijk te onthouden getal is ons huisnummer aan de Edingseweg in Viane. Handig als je ons wil bezoeken.
543

Anno 1957
In dit jaar is het OZC in Viane gesticht door de zusters van Sint-Vincentius a Paulo als Medisch-Pedagogisch Instituut Sint-Vincentius.
1957
In cijfers
Dit onderdeel is nog in ontwikkeling. Kom later eens terug om het te bekijken.
Organigram
Dit onderdeel is nog in ontwikkeling. Kom later eens terug om het te bekijken.
Bestuursorgaan
Marie Theresia Compernolle
Lid bestuur
Maria Rosa Compernolle
Lid bestuur
Helga De Pelsmaecker
Lid bestuur
Lea Heirbaut
Lid bestuur
Jurgen Soetens
Lid bestuur
Ann Taelemans
Algemeen directeur
Christophe Temmerman
Lid bestuur
Lucrèce Van Parijs
Lid bestuur
Johan Vanden Herrewegen
Voorzitter
Wim Vercruyssen
Lid bestuur
Algemene vergadering
Nicole Crabbe
Lid algemene vergadering
Geert Fostier
Lid algemene vergadering
Staf Meersman
Lid algemene vergadering
Ann Taelemans
Algemeen directeur
Ingrid Van Ruyskensveld
Lid algemene vergadering
Johan Vanden Herrewegen
Voorzitter
Departementshoofd
Johan Vanden Herrewegen
Voorzitter
Staf
Philippe Boitsios
Communicatieverantw.
Els Coolens
Sociaal assistent
Sarah Leyssens
Orthopedagoog
Daan Lippens
Financieel directeur
Elke Maes
Orthopedagoog
Stefanie Nechelput
Orthopedagoog
Trees Pauwelyn
Orthopedagoog
Elise Schotte
Orthopedagoog
Ann Taelemans
Algemeen directeur
Marleen Van Sinaey
Personeelsdirecteur
Filip Vermeir
Preventieadviseur
Lien Volckaert
Beleidsmedewerker
Katrien Walraet
Sociaal assistent
Directie
Daan Lippens
Financieel directeur
Ann Taelemans
Algemeen directeur
Marleen Van Sinaey
Personeelsdirecteur
Departementshoofd
Ann Taelemans
Algemeen directeur
Kinesitherapeutische dienst
Kathleen Termote
Hoofd kinesitherapie
Ergotherapeutische dienst
Petra Decuyper
Hoofd ergotherapie
Leefgroepbegeleiding
Elke De Moor
Hoofdbegeleider
Ilse De Ville
Hoofdbegeleider
Isabelle Desmecht
Hoofdbegeleider
Ira Gosse
Hoofdbegeleider
Saskia Semmeling
Hoofdbegeleider
Sofia Van Dyck
Hoofdbegeleider
Heidi Vancoppenholle
Hoofdbegeleider
Pedagogische dienst
Sarah Leyssens
Orthopedagoog
Elke Maes
Orthopedagoog
Stefanie Nechelput
Orthopedagoog
Trees Pauwelyn
Orthopedagoog
Elise Schotte
Orthopedagoog
Departementshoofd
Marleen Van Sinaey
Personeelsdirecteur
Sociale dienst
Els Coolens
Sociaal assistent
Katrien Walraet
Sociaal assistent
Dienst keuken
Jurgen Schoors
Hoofd keuken
Dienst personeel
Marleen Van Sinaey
Personeelsdirecteur
Technische dienst
Johan Blom
Hoofd technische dienst
Dienst administratie en
Mady Baguet
Onthaalmedewerker
Annelies Decoster
Onthaalmedewerker
Daan Lippens
Financieel directeur
An Stoelzaet
Onthaalmedewerker
Karolien Van Guchte
Onthaalmedewerker
Departementshoofd
Daan Lippens
Financieel directeur
Dienst onderhoud en logistiek
Barbra De Vos
Hoofd logistieke dienst